De verkliga personerna bakom boken och musikalen

Café Berlin – musikalen om Aimée & Jaguar är en nyskriven musikal baserad på den sanna historien om Lilly Wust och Felice Schragenheim. Den utspelar sig under tidsperioden 1942 — 1944 i Berlin och tar avstamp i de intervjuer som gjordes med Lilly Wust av förintelseforskaren Charles Brady. Berättelsen om Aimée och Jaguar, som Lilly och Felice kom att kalla varandra, nådde en bred publik 1994 i form av Erica Fischers bok Aimée & Jaguar — A Love Story, Berlin 1943.

Aimée och Jaguar är en sann historia om kärlek under omöjliga omständigheter.

Jaguar

”Vet du vad hon sa till mig i dag? Judar, dom känner jag lukten av. Hon känner lukten av judar… Det skulle jag vilja prova.”

Felice Schragenheim är judinna och tillhör en underjordisk rörelse som består av ett antal klasskamrater som sedan 1938 inte längre får gå i skolan. Felice är ensam kvinna i gruppen.

1939 inleder Felice försök att fly tillsammans med sin syster Irene. De kommer från en välbärgad familj där pappan driver en tandläkarmottagning mitt i centrala Berlin, men sedan båda föräldrarna dött — mamma Erna i en bilolycka och pappa Albert i hjärtattack — och det dessutom förts in förbud mot judar i skolan bestämmer sig systrarna för att emigrera till sin morbror i Chicago, USA. Båtens avgång skjuts upp fem gånger och till slut förlorar Felice sitt visum och därmed också chansen att fly.

Aimée

”Måste få vara, den jag vill vara, annars är livet inget liv”

Lilly Wust är fyrabarnsmor och olyckligt gift med Günther Wust. 1935 får de sin första son och därefter får de ytterligare en pojke vartannat år. 1942 tar Lilly emot Moderskorset i brons för att ha fött fyra ariska pojkar. Hon är i det läget 29 år och den övertygade nazisten Günther är vid det här laget inkallad för att strida för Tredje Riket.

Familjen har rätt till hemhjälp via det obligatoriska ”Tjänstepliktsåret” som innebär att alla ogifta kvinnor under 25 är skyldiga att genomföra ett år av hemtjänst hos en, av det tyska riket godkänd, familj. Eller, som det står i tidningen, ”Väcka lust till hushållsarbete och sociala yrken”. Den 21-åring som kallas in till familjen Wust heter Inge Wolf — och det är via Inge som Lilly för första gången ska stifta bekantskap med Felice.

21 Augusti 1944

”Jag har blivit levande och hel av dig, om jag sårat dig så var det fel av mig.”

När Felice får höra att Lilly kan ”lukta sig till judar” bestämmer hon sig för att se om det verkligen stämmer. På nyårsafton 1942 bjuder Lilly upp Felice, som väntar på Inge ute på gatan, till sin våning.

Här inleds en kärleksrelation. Felice och Lilly skickar kärleksbrev till varandra och skriver ett eget kontrakt om giftermål. Samtidigt stiger rädslan och oron över att bli upptäckta.

1944 tillfångatas Felice av Gestapo och förs till koncentrationslägret i Theresienstadt, där hon fortfarande lyckas bibehålla kontakt med Lilly. Felice blir kort därefter förflyttad till Auschwitz och hamnar på ett arbetsläger. All kontakt bryts i December 1944.

”En historia som måste berättas”

Karl Runqvist

Karl är musikalens regissör och initiativtagare. Hans första möte med kärlekshistorien om Lilly och Felice var i slutet av 1990 -talet då SVT visade dokumentären Love Story Berlin 1942. Han kände då att ”det här är en historia som måste berättas”. Efter att ha läst Erica Fischers bok, Aimée & Jaguar En kärlekshistoria, Berlin 1943 har han väntat på det rätta tillfället att presentera det verklighetsbaserade dramat i musikalform.

”Text och musik måste gå hand i hand.”

Dan Enwall

Dan är musikalens författare av manus och sångtexter. Tillsammans med Kalle har han sedan 1999 umgåtts med planerna på att omvandla den här berättelsen till ett musikteaterstycke. För Dan är det viktigt att text och musik går hand i hand på så ett intimt och naturligt sätt som möjligt. ”Om man inte hittar ett sätt att nå fram med de stora känslorna kan man inte kräva att publiken ska känna ett genuint engagemang för handling och karaktärer”.

Ta en titt bakom ridån

När du prenumererar på våra låsta inlägg kan du få ta del av vad som sker bakom ridån på Café Berlin – musikalen om Aimée & Jaguar.

Prenumerera